Voorzitter,
De afgelopen vier jaar hebben zich gekenmerkt als een permanente tegenstrijdigheid tussen luchtfietserij van het college en hameren op realisme van de PVV. Dit college of moet ik zeggen deze colleges zijn er nooit in geslaagd die droomwereld te ontvluchten. Met horten en stoten heeft het dit college nu bijna de eindstreep gehaald.
Makkelijk ging het zeker niet. Het is tenslotte altijd leuker om publiek geld te besteden aan zinloze prestigezaken als de Floriade of de-on. In ieder geval kunnen nu de inwoners van onze provincie bijna opgelucht ademhalen na deze verloren bestuursperiode.
Het coalitieakkoord stond vol met niet echt meetbare doelstellingen, zodat afrekenen daarop vooraf al bijna onmogelijk werd gemaakt. Wat wil je ook met een slap, wollig akkoord, dat toch onder aanvoering van de VVD is geschreven en waarin de linkse ideologie de boventoon voerde. Windmolens, de-on, Oostvaarderswold, enz.. Op al deze punten kwam het overduidelijke linkse karakter van deze coalitie bovendrijven. Natuurlijk is dit niet verrassend. Landelijk hebben de PvdA en de VVD al hun kiezers een enorme loer gedraaid. Provinciaal gebeurde precies hetzelfde, met hulp van het CDA en de CU.
Echte problemen zijn niet aangepakt. De werkgelegenheid is niet gegroeid. Nog steeds gaan miljoenen belastinggeld naar niet-kerntaken. Duurzaamheid mag van deze partijen miljoenen extra kosten, want, aldus de PvdA, het is toch maar belastinggeld.
Ook de gevolgen van de massa-immigratie zijn niet aangepakt. Het resultaat is radicaliserende islamitische jongeren in Dronten en Noordoostpolder en een ex-Almeerder die op internet met afgehakte hoofden zwaaide. Volgens deze coalitie speelt dit niet in Flevoland. Polenhotels in kleine woonkernen worden toegestaan en de leefbaarheid in Flevoland komt verder onder druk te staan. De bewoners zullen op 18 maart vertellen wat ZIJ hiervan vinden, want naar de argumenten van de PVV luisteren doet dit college niet.
Eigenlijk is het best wel verrassend dat dit college toch nog over de eindstreep gaat strompelen. Oostvaarderswold was al eerder het Waterloo van deze bestuurselite. Echter, 3 van de 4 gedeputeerden mochten van deze coalitie terugkeren. Slechts Anne Bliek werd geofferd. Was dit integer? Zeker niet. Begin 2012 werd door de PVV bewezen dat de informatie niet adequaat, onvolledig en onjuist was. Kortom, er was gelogen en/of informatie achtergehouden, een halszaak in de politiek. Maar naar de PVV werd niet geluisterd. Bijna een jaar later moesten alle andere partijen alsnog met de billen bloot. De PVV kreeg 100% gelijk. Het college trad af zonder een verantwoording. Nu gaat het over het beleid van de afgelopen 4 jaar. Dus een nieuwe kans voor het college om met een inhoudelijke verantwoording te komen over Oostvaarderswold. Durft het college dit aan of speelt het wederom verstoppertje, zoals dat eigenlijk al 4 jaar het geval is?
Het beleid van de vitale coalities heeft ook gefaald. De ambities waren niet reƫel en dus ook niet uitvoerbaar. Marktpartijen en andere overheidspartijen gaan geen geld steken in zinloze projecten. Dat is namelijk veel te risicovol. Dan kun je beter nog roulette spelen in het casino.
Conclusie is wat de PVV betreft dat het college een dikke min verdient. Slechts 1 resultaat onder dit college is gematigd positief te noemen, namelijk een iets verbeterde bereikbaarheid. De rest is geen kerntaak of niet meer dan logisch. En dat de organisatie na 25 jaar eindelijk eens op orde is gebracht, is niet meer dan vanzelfsprekend in deze tijd.
Waarom gematigd zult u misschien denken? Het is simpelweg te laat en onvoldoende, net als het cijfer voor dit college. Laten we hopen dat er na 18 maart een frisse wind gaat waaien door Flevoland. Dank u wel.